06.11.2020.

Suha koža u zimskim mjesecima

Suha koža u zimskim mjesecima

Posvetite li više vremena pronalasku adekvatnih preparata, možete izbjeći neželjeni svrbež, pucanje kože, dehidraciju i crvenilo. Njega lica mora biti prilagođena Vašem tipu kože, i ona se znatno razlikuje od njege koju prakticirate ljeti.

Područja kao što su ruke i osobito noge najčešće su pogođena pogođena suhom kožom. Okolišni čimbenici, kao što su vlaga i temperatura, imaju snažan utjecaj na količinu vode koja se zadržava unutar kože.

Na primjer, hladan i suh zrak, kada se zagrijava u peći, uzrokovat će suhu kožu isparavanjem vlage na koži. Često pranje ruku i dezinfekcija uzrokuju isparavanje i suhoću. Suha koža također može biti nuspojava nekih lijekova, kao i nusprodukt određenih kožnih bolesti. Ako se stanje pogoršava, potrebno je nanijeti kreme protiv dermatitisa kako ne biste ostavljali trajne ožiljke na koži.


Uzroci suhe kože

Uzrok suhe kože ne može biti samo jedan. Uzroke suhe kože možemo podjeliti na unutarnje i vanjske. Vanjski čimbenici su najčešći uzrok i najlakše ih je riješiti. Vanjski čimbenici uključuju niske temperature i nisku vlažnost, posebno tijekom zime kada se koriste centralni grijači.

Unutarnji čimbenici uključuju opće zdravlje, dob, genetiku, obiteljsku povijest i osobnu povijest drugih medicinskih stanja poput atopijskog dermatitisa. Osobito oni s određenim bolestima štitnjače skloniji su razvoju suhe kože.


Vanjski čimbenici koji uzrokuju suhu kožu uključuju:

• pretjerano pranje oštrim sapunom
• prekomjerna upotreba sredstava za čišćenje i lipidnih otapala (alkohol)
• hladna temperatura
• niska vlažnost

Iako kupanjem i tuširanjem unosimo vodu u kožu, isparavanje te vode nakon završetka rezultira suhom kožom. Također, koža koja se nakon kupanja osjeća pretijesno može ukazivati ​​na prekomjerno uklanjanje vode i prirodnih kožnih ulja.

Jedan od najčešćih čimbenika koji uzrokuju suhu kožu je česta uporaba grubih sapuna. Vrsta sapuna može imati velik utjecaj na suhu kožu. Sapun je emulgator koji uklanja ulja na koži. Što se koža češće čisti sapunom, više se ulja uklanja, što u konačnici rezultira sušenjem kože.

Iako, suha koža može se pogoršati ako nepravilno koristite hidratizirajuće proizvode, ili odaberete neadekvatnu hidratantnu kremu. Ponekad, materijal različite odjeće također može utjecati na suhu kožu. Neki materijali kao što su vuna ili sintetička vlakna mogu nadražiti i pogoršati suhu kožu.  Postoje slučajevi kada bi moglo doći do skretanja prema ekcemu i u takvim slučajevima trebate nanijeti kremu protiv ekcema. 


Unutarnji uzroci suhe kože

Unutarnji čimbenici uključuju opće zdravlje, dob, genetiku, obiteljsku povijest i osobnu povijest drugih medicinskih stanja poput atopijskog dermatitisa. Osobito oni s određenim bolestima štitnjače skloniji su razvoju suhe kože. Suho stanje kože može biti uzrokovano i uzimanjem nekih lijekova.

Na primjer, visoki krvni tlak, visoki kolesterol, alergije i lijekovi za akne. Povremeno, problem suhe kože može biti znak unutarnjeg zdravstvenog stanja.

Na primjer, starenje može inherentno učiniti ljude sklonijima suhoj koži. Osim toga, ekcem, psorijaza, dijabetes, hipotireoidizam i pothranjenost povezani su sa suhom kožom.


Prevencija suhe kože

Kako bi spriječili isušivanje kože, probajte smanjiti učestalost kupanja i izbjegavajte jake sapune. Smanjivanje izloženosti deterdžentima također može poboljšati suhu kožu.

Oštra sredstva za čišćenje mogu odstraniti prirodna ulja i sebum iz kože. Ograničavanje izloženosti otapalima i odjeći od vune također možete spriječiti pogoršanje stanja suhe kože.

• Izbjegavajte jake sapune i deterdžente.
• Koristite unutarnje ovlaživače prostora.
• Izbjegavajte odjeću od vune.
• Koristite odjeću od pamuka i prirodnih vlakana.


Tretiranje suhe kože

Budući da do isušivanja kože većinom dolazi zbog vanjskih uzroka, vanjski tretmani kao što su kreme i losioni mogu se primjenjivati i učinkovito kontrolirati problem kože. Često se suha koža može poboljšati nanošenjem blagog hidratizirajućeg sredstva.

Kada se isključe drugi uzroci suhe kože, glavni ciljevi liječenja su zaustaviti svrab, spriječiti gubitak vode i obnoviti hidrataciju kože. Kreme protiv ekcema napravljene su od prirodnih sastojaka i prižaju brzo olakšanje.

Nanesite umirujuću kremu dva ili tri puta dnevno na vlažnu kožu!

Suha koža može se poboljšati tuširanjem mlakom vodom i izbjegavanjem ribanja viška kože. Topla voda i oštro ribanje mogu oduzeti prirodna ulja koja štite kožu i čine kožu još suhom. Suhu kožu možete spriječiti blagim sredstvima za čišćenje koji ne sadržavaju sapun.

Mnogi mirisni, dezodoransi i antibakterijski sapuni mogu biti previše oštri i isprati prirodna ulja za zaštitu kože.


Nanošenje hidratantne kreme

Pronađite hidratantnu kremu koji djeluje na Vašu kožu i redovito ju koristite, osobito nakon tuširanja. Njome se u ovom trenutku može pomoći da koža zadrži vlagu.

Krema za lice mora biti bez mirisa i alkohola jer može uzrokovati nepotrebno nadraživanje. Posebni hidratizatori koji sadrže mliječnu kiselinu (AmLactin, Lac-Hydrin) ili ureu (Urix ili Carmol) također su učinkoviti u hidriranju kože.

Blagi hidratizatori bezparfema dobri su za suhu kožu. Hidratizirajuće sredstvo nanosite 3 – 5 minuta nakon tuširanja, dok je koža još vlažna.


Nježno ispiranje lica

Prilikom odabira proizvoda za njegu lica, izbjegavajte sapune i sredstva za čišćenje koja sadrže oštre sastojke kao što su alkohol, retinoidi ili alfa hidroksi kiseline. Ovi nepotrebni sastojci mogu osušiti kožu i uzrokovati iritaciju ili upalu.

 

Postoji nekoliko blagih i hidratantnih sapuna bez mirisa koje možete isprobati.

Potražite jedan ili više sljedećih sastojaka koji zadržavaju vlagu:

• polietilen glikol
• akil-poliglikozid
• silikonski surfaktanti
• lanolin
• parafin


Izbjegavajte pranje lica više puta dnevno

Ako imate suhu kožu, najbolje je isprati lice samo navečer. Tako čistite lice nakon dugog dana sakupljanja prljavštine i sprječavate uklanjanja potrebnih ulja iz kože.


Balzam za usne

Balzam za usne može pomoći osloboditi suhe, ispucale ili ispucale usne. Balzam za usne treba sadržavati vazelin ili mineralno ulje.


Nosite zaštitu

Ne zaboravite lice prekriti šalom i ruke rukavicama, ali obratite pažnju i na sastav deterdženata u kojima perete odjevne predmete.

 

Blog

Uklanjanje hiperpigmentacija kod uraslih dlačica
18.03.2023.

Uklanjanje hiperpigmentacija kod uraslih dlačica

Saznaj više
Kako zaštititi kožu tijekom ljetnih dana?
09.08.2022.

Kako zaštititi kožu tijekom ljetnih dana?

Saznaj više
Nove superkreme u borbi protiv starenja
03.12.2021.

Nove superkreme u borbi protiv starenja

Saznaj više
Njega kože i prevencija atopijskog dermatitisa
15.07.2021.

Njega kože i prevencija atopijskog dermatitisa

Saznaj više
Što je Hrvaticama bitnije - njega lica ili njega tijela?
08.07.2021.

Što je Hrvaticama bitnije - njega lica ili njega tijela?

Saznaj više
Domaći brend kozmetike koji odlikuju odlični rezultati
03.06.2021.

Domaći brend kozmetike koji odlikuju odlični rezultati

Saznaj više
Obratite nam se