Znate li koju vrstu akni imate?

By Dr. Dinko Kaliterna In Blog Posted 27.1.2020.

Kada govorimo o liječenju akni, ne postoji jedno rješenje za sve oblike. Proizvodi koji pomažu očistiti ten nekoj osobi mogu imati isti učinak na vašu kožu, no ovisno je o stanju kože i vrsti akni. Jedan od razloga takvih pojava je što postoje različite vrste akni, koje treba liječiti na specifične načine. 

Prvi korak za uklanjanje akni je zapravo prepoznavanje vrste akni. Da biste saznali javljaju li vam se miteseri, cistični, komedoni, crveni upaljeni ili potkožni prištići, pročitajte naš vodič za prepoznavanje različitih vrsta akni u nastavku.


KAKO PRAVILNO LIJEČITI POJEDINE OBLIKE AKNI?

Lakše oblike akni moguće je, ukoliko se pridržavate uputa o pravilnoj prehrani i proizvodima za čišćenje kože, možete uspješno kod kuće riješiti problem akni. Ukoliko su promjene jače izražene, tada je potrebno posjetiti dermatologa kako biste dobili što stručniji savjet o liječenju vaše vrste akni. 

Prije liječenja akni, potrebno je utvrditi koji oblik akni morate liječiti kako biste na pravilan način pristupili tretiranju kože.

Svaka lojna žlijezda povezana je lojnim kanalom na površine kože gdje se nalazi proširena pora. Što je više proširena pora na koži, to je veća lojna žlijezda – ona izlučuje loj koji izlazi na površinu kože te održava hidrataciju kože. Akne nastaju kada dolazi do začepljenja pora čime loj nema mogućnost izaći na površinu. 


VRSTE AKNI

Miteseri su zadržani loj u kanalu lojne žlijezde koji uslijed začepljenja kanala ne može izaći na površinu kože te mogu postojati otvoreni i zatvoreni oblik, dok upala nastaje puknućem kanala zbog prenapučenosti sadržaja loja. Iako je kanal začepljen, lojna žlijezda nastavlja proizvoditi loj koji se zatim prikuplja u pretjeranoj veličini te dolazi do puknuća kanala. 


OTVORENI ILI CRNI MITESERI

Crni miteseri su izgledom poput sićušnih crnih točkica te se nazivaju ‘’otvoreni miteser’’ jer je u dodiru sa zrakom što uzrokuje oksidaciju mitesera. One nastaju kada se pore začepe s viškom loja, bakterija i mrtvih stanica kože. 

Kada je riječ o liječenju, pružite svojoj koži tretman pilinga. Budući da miteseri nisu prljavština, grubo čišćenje ih neće ukloniti. Ukoliko ne vidite poboljšanja u tematskim tretmanima, posavjetujte se s dermatologom. 

 


ZATVORENI ILI BIJELI MITESERI

Iako je boja drugačija, crni i bijeli miteseri zapravo su veoma slični. Bijeli miteseri, tj. komedoni su začepljene pore koje nastaju tek kad se zatvore, tj. zatvoreni komedon, dok je crni miteser otvorena pora ili otvoreni komedon. U slučaju bijelih mitesera, kozmetički proizvodi teže djeluju te je potrebno potražiti stručnu pomoć u obliku mehaničkih tretmana.

Zbog svojih sličnosti, crne i bijele mitesere se može tretirati na potpuno isti način te vam za liječenje neće trebati zasebni proizvodi ili rutine. Ukoliko nakon šest do osam tjedana ne primjetite razliku, trebali biste se posavjetovati s dermatologom o mogućnosti uklanjanja komedona.


CRVENE, UPALJENE AKNE

Upala se opisuje kao vidljivi gnoj, crvenilo i oteklina te nastaje puknućem kanala lojne žlijezde ispod kože koji je u sebi sadržavao loj. Crvene, upaljene akne najčešći su oblik akni te vrlo često i najneugodniji, a od velike je važnosti ne dolaziti u dodir s rukama ili istisnuti sadržaj. Ukoliko ih ne liječite pravilno, akne će ostavit crvene ili tamne ožiljke na licu. 

Da biste pravilno liječili crvene i upaljene akne, potreban je savjet dermatologa. Koži pružite potrebne tretmane licu koji sadrže antibakterijske sastojke poput sumpora i cinka jer isušuju akne i ne ostavljaju ožiljke na koži.


POTKOŽNI PRIŠTIĆI

Ovaj tip akni najčešće se nalazi kod žena koje prolaze kroz hormonalne promjene u tijelu i opisuju se kao duboke, bolne i upalne pojave. Ponekad se začepljene pore pogoršavaju situaciju, postaju više iritirane i još dublje ulaze u vašu kožu – tada se formiraju potkožni prištići. Ova vrsta akne opisuje se kao velika, čvrsta, bolnom kvržica ispod površine kože. Teže vrste akni, poput ovih, zahtijevaju put kod dermatologa jer mogu uzrokovati ožiljke.

Ovaj tip akni najčešće se pojavljuje kod žena starijih od 30 godina na područjima brade, vrata i čeljusti. U ovom slučaju posegnite za umirujućim sastojcima poput gaveza i zelenog čaja. Važno je djelovati antibakterijski, a ne isušivanjem, jer ćete u tom slučaju stvoriti rezultat osušene površine kože.

CISTIČNE AKNE

Cistične akne su slične potkožnim prištićima, no cistične su mekše i ispunjene gnojem. Ovaj tip akni treba liječiti savjetom dermatologa. One se opisuju kao bolnijim i većim pojavama na licu.

Iako je vrlo bolan tip akni i traje tjednima, ne istiskujte ih jer biste mogli stvoriti ožiljak koji će ostati mjesecima. Također, ovakve akne mogu biti uzrok pretjeranog unosa mliječnih proizvoda, stoga ih pokušajte izbaciti ili smanjiti u svakodnevnoj prehrani.


POMOZITE SVOJOJ KOŽI
MY SKIN BY DR. KALITERNA PROIZVODIMA

Upotreba krema nije dovoljna u liječenju ovog tipa problematike kože, već su pomoć uz potrebnu pravilnu prehranu i redovito čišćenje lica, kao i praćenje uputa stručnjaka. 

Našom kolekcijom proizvoda pružamo i pomoć pri liječenju akni – proizvodi namijenjeni problematičnoj koži sklonoj aknama, kao svakodnevne tretmane za njegu. Neki od proizvoda My Skin by dr. Kaliterna kolekcije su Clear Skin, Zeo Milk, Zeomask, Zeoclear, Zeo Serum i S Cream.

Kako biste postigli cilj u smanjivanju akni na licu, prvenstveno je potrebno temeljito očistiti lice. Zeo Milk mlijeko za čišćenje lica dubinski i temeljito čisti začepljene pore jer nano zeolit zbog izrazito male veličine, najdublje prodire u pore i upija toksine. Mlijeko ujedno njeguje, obnavlja, umiruje i pomlađuje kožu te se posebno savjetuje za čišćenje iziritirane kože kako bi se što prije umirila.

Clear Skin je krema koja sadrži gavez, kurkumu i nim – kombinaciju sastojaka koja ima jedinstveni efekt obnove i njege kože. Također, krema potiče smanjenje upala, brži oporavak i cjeljenje kože pri upalama uz ublažavanje crvenila te smiruje kožu. 

 

 

Zeomask je maska koja uklanjanja toksine, teške metale i mrtvi sloj kože. Dubinski čisti pore, stvara efekt pomlađivanja, a sastojak zeolit ima jak protuupalni efekt što potiče i obnovu kože. Zeomask ne čisti detaljno samo pore i kožu, već i uklanja mrtve stanice kože kako bi krema bolje djelovala.

 

 

Zeoclear je krema koja ima izrazito jak protuupalni efekt te smiruje upalu. Krema se koristi za obnovu kože kod problematičnog tena, osobito pri upalama i crvenilu kao nadopuna dermatološke terapije. Osobito je namijenjena problematičnoj koži.

 

 

Zeo Serum je serum koji djeluje na površinu kože i radi površinski detoks kože. Glavni sastojak seruma je mineral zeolit koji sadrži veliku moć upijanja, te veže tvari na svoju površinu uklanjajući sve nečistoće. Ujedno, serum sadrži i jak protuupalni i umirujući efekt.

 

 

S Cream je među novim članovima obitelji My Skin by dr. Kaliterna. Krema je kreirana za kožu sklonu crvenilu te je namijenjena osobama s problematičnom kožom. Glavni sastojak kreme je sumpor koji ima prirodna antibakterijska svojstva koji iskorjenjuje bakterije i sprječava nastanak novih. Posebno je namijenjena upaljenim aknama za brži prolazak s lica.

 

 

Krema koja se može dodatno koristiti za postizanje boljeg rezultata je Scarless koja, osim ublažavanja i prevencije stvaranja ožiljaka od akni, ima jak protuupalni efekt te također potiče popravak stanja tena kako bi se akne povukle s kože.

 

U procesu liječenja akni od velike je važnosti posjetiti dermatologa te učiniti pregled kože zajedno s pretragama i odgovarajućim tretmanima. Pomozite svojoj koži i pružite joj tretman kakav zaslužuje. Ukoliko želite isprobati naše proizvode, saznajte više o njima na web stranici www.myskin.hr, gdje ih možete i naručiti.