Vitamin C za kožu: Prirodni eliksir za zdrav ten!

By Dr. Dinko Kaliterna In Blog Posted 25.11.2019.

Vitamin C poznajemo još od malena kada smo ga koristili u liječenju prehlade i gripe, a unošenjem voća bogatog vitaminom C osnaživali imunološki sustav. Osim što je neophodan za mnoge enzimske procese u tijelu koji se održavaju na naše zdravlje, vitamin C je značajan i u ulozi ljepote. Postao je popularan zbog svojih pomlađujućih sastojaka, te je jedan od najosnovnijih elementa za očuvanje zdrave i sjajne kože.

VITAMIN C JE SNAŽAN ANTIOKSIDANS

Različiti kemijski spojevi u zraku, koji su posljedica onečišćenje okoliša, pogotovo u urbanim sredinama, dehidriraju kožu i oduzimaju joj prirodan sjaj. Faktori kao što su stanični metabolizam, stres, UVA-zračenje i drugi, izazivaju oksidativni stres. 

Oksidativni stres je narušena ravnoteža u tijelu koja negativno utječe na matične stanice i njihovo regenerativno okruženje. Drugim riječima, koža gubi mladolik izgled i zdravu nijansu tena, te se stvaraju neželjene hiperpigmentacijske mrlje i bore. 

Kao snažan antioksidans, vitamin C neutralizira djelovanje slobodnih kisikovih radikala te čuva kožu od štetnih UV zraka. Tako primjerice, korištenjem vitamina C možete povećati djelotvornost kreme za zaštitu od sunca. Pomoću njega, koža je u stanju sama proizvesti hijaluronsku kiselinu i kolagen koji smanjuju vidljivost bora, dok istovremeno spriječavaju fotostarenje uzrokovano štetnim djelovanjem UV-zraka. 

VITAMIN C DJELUJE DEPIGMENTACIJSKI

S godinama proizvodnja proteina u tijelu pada, time koža gubi na elastičnosti. Naš organizam nije u stanju samostalno proizvesti vitamin C te ga je zato važno unositi putem hrane. Međutim, hrana bogata vitaminom C može osigurati nadoknadu tog vitamina samo kod njegovih nižih vrijednosti u krvi, ali ne i u epidermisu, površinskom sloju kože. 

Dakle, da bi bio u optimalnim koncentracijama u koži, osim prehrane bogate vitaminom C, moramo ga dodatno unositi kroz kožu. Askorbinska kiselina, ili vitamin C, ima nekoliko oblika. U kozmetici se najčešće može primjetiti upotreba L-askorbinska kiseline. Nanesen topički, ulazi direktno u kožu, te efektivno i brzo vraća boju vašem tenu i ujednačava ga.

Naš organizam nije u stanju sam proizvesti vitamin C te iz tog razloga je važno unositi ga putem hrane i direktno na kožu. Redovitim korištenjem ovog sastojka znatno je primjetna razlika u znakovima umora na licu, a koža time dobiva sjaj i zdravu boju tena. Također, s godinama proizvodnja proteina nam pada i time koža gubi na elastičnosti te je zato vitamin C važan u ulozi kolagena. Kolagen u kombinaciji sa vitaminom C čini čuda vašoj koži, s toga kupujte kreme ili serume za lice na bazi vitamina C. Rezultati će vas oduševiti!

VITAMIN C POTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA

Vitamin C koji se nalazi u serumu ili kremama ima nekoliko mehanizama djelovanja na kožu. Onda kada imamo dovoljno vitamina C, potiče se sinteza kolagena u tijelu, kojem je glavni zadatak stvoriti kvalitetnu strukturu kože te čuvati njezinu čvrstoću. Osim toga, vitamin C u obliku kreme djeluje umirujuće, sužava pore te revitalizira i hrani kožu lica. Zaslužan je za obnavljanje tkiva, pa osim što djeluje preventivno na nastanak bora, može ublažiti one postojeće i ojačati strukturu kože. Njegov anti-age efekt kožu čini mekanom na dodir, hrani ju i smiruje upalne procese.

PREHRANA BOGATA VITAMINOM C

Uz kozmetičke proizvode na bazi vitamina C, zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminom C ključna je za zdravlje kože, ali i cjelokupno zdravlje. Namirnice koje ga sadrže u značajnim količinama su lisnato zelenilo, paprika, rajčica, brokula, citrusno voće poput grejpa, mandarina, naranče i limuna. Visok sadržaj vitamina C također imaju i cvjetača i prokulice. Adekvatan dnevni unos vitamina C može se postići ravnomjernim unosom voća i povrća u 4 do 5 porcija raspoređenih tijekom cijelog dana.  

PAŽLJIVO BIRAJTE PROIZVODE

Uz pomoć krema s dodatkom vitamina C možete vratiti prirodan sjaj i svježinu svojoj koži, te time izbrisati tragove starenja. Vitamin C brani kožu od slobodnih kisikovih radikala i štetnih utjecaja okoliša, pomaže u obnovi te potiče sintezu kolagena. Također djeluje preventivno kod nastanka pigmentacijskih mrlja, ujednačava boju tena, zaustavlja i smiruje upalne procese, te beživotan ten pretvara u blistav i zdrav. Kolagen u kombinaciji sa vitaminom C čini čuda vašoj koži, stoga kupujte kreme i serume za lice na bazi vitamina C. Njihovim redovitim korištenjem, primijetit ćete transformaciju umornog, sivog i beživotnog tena. Rezultati će vas oduševiti! Pročitajte više o MySkin Radiance serumu na bazi Vitamina C!