U koje doba dana nanositi koju kremu i zašto je to važno?

By Dr. Dinko Kaliterna In Blog Posted 3.10.2019.

Bilo da se vaša beauty rutina sastoji od dva ili deset koraka,  proizvode koje koristite zasigurno dijelite na dnevne i noćne. Kreme i redovita njega osnova su svake zdrave kože lica. Ali, ima li zaista smisla razlikovati kreme prema dijelu dana? U tinejdžerskim danima većina nas tome nije posvećivala pažnju, ali sa godinama, spremni smo poraditi na svojoj rutini kako bismo postigli besprijekornu kožu. Ako se pitate trebate li koristiti dvije različite rutine u jednom danu, ili se možete pouzdati u samo jedan omiljen vam proizvod, donosimo odgovore za vas  – ove dvije rutine pružaju međusobno različite rezultate.

Dnevne kreme

One su, dakle, osmišljenje za nošenje van vašeg doma. Tijekom dana, koža je izložena štetnim UV zrakama, zagađenju, štetnim utjecajima okoline i šminke, pa su kreme sastavljene za upotrebu tijekom dana prvenstveno usmjerene na zaštitu kože. Sadrže SPF za sprečavanje oštećenja i starenja, antioksidante za borbu protiv slobodnih radikala i sastojke poput kofeina kako bi koža izgledala energizirano i čvrsto. Dnevne kreme obično su idealne za nanošenje prije šminke, tako da imaju lagane, nemasne formule koje se brzo upijaju i omogućuju porama da dišu. 

 

Ako je nanošenje šminke najvažniji korak u vašem jutarnjem režimu, svjesni ste važnosti pronalaska pouzdanog hidratantnog sredstva koje se lako upija u kožu,  i na taj način omogućava drugim proizvodima lakše nanošenje.  Dnevna krema je više od samo sloja kojeg ujutro nanosite, jer je njezina uloga puno značajnija u putu do lijepe kože! Ona ujednačava ton kože, hidratizira kožu i pruža joj sjaj.

Zapamtite – nužno je nanositi dnevnu kremu ujutro nakon umivanja lica! Vaša dnevna krema hidratizira kožu i djeluje kao zaštitni sloj od utjecaja okoline

  • Dnevne kreme s antioksidansima neutraliziraju slobodne radikale i štite stanice kože od oksidativnog stresa
  • Provodite li mnogo vremena vani tijekom dana? Ako da, koristite dnevnu kremu s zaštitnim faktorom. On štiti vašu kožu od sunca i sprječava starenje uzrokovano sunčevim zračenjem
  • Razmislite o uporabi toniranih dnevnih krema koje ostavljaju vaš ten osobito svježim i glatkim
  • Hijaluronska kiselina je sastojak koji morate imati u svom beauty režimu! Ovaj blagotvorni sastojak daje sjaj koži i pomaže joj da se učvrsti i sjaji, a posebno je djelotvorna kod dehidrirane kože

Noćne kreme

Noćni proizvodi pomažu u održavanju zdrave kože i smanjuju znakove starenja preko noći. Naša koža se obnavlja i popravlja dok mi spavamo, tako da su noćne kreme usredotočene na vlagu i oporavak, što znači da su prema sastavu “teže”. Noćne kreme također imaju veću koncentraciju sastojaka poput peptida i jačih aktivnih tvari poput retinola. Retinol pojačava obnovu stanica kako bi se smanjio nastanak tvrdokornih bora, i najbolje ga je koristiti noću jer je poznato da on povećava osjetljivost na sunce.

Noćne kreme su često bogatije, gušće ili teže od dnevnih. Naravno, veće količine vam neće smetati, jer se krema se obično upije dok se probudimo. Na kraju dana, razmislite koliko toga je vaše lice prošlo: od putovanja na posao, popravljanja šminke, teških vremenskih uvjeta… ovo su samo su neki od tih elemenata! Noćna krema osmišljena je tako da pomogne revitalizirati vašu kožu preko noći, tako da se sve ove dnevne poteškoće kroz koje prođe vaša koža mogu popraviti dok vi spavate.  

  • Potražite odgovarajuće kreme bogate teksture koje će preko noći nahraniti vašu kožu i pripremiti je za sljedeći dan
  • Retinol je hranjiv i djelotvoran sastojak za vašu kožu koji je idealan za noćnu primjenu
  • Kreme bogate hranjivim uljima bi trebale biti dio vaše noćne rutine, ili čak sama ulja

 

Sada znate da ova dva proizvoda jednako doprinose zdravlju i ljepoti kože! Imajte na umu da proizvodi koji se koriste noću zbog toga sadrže jače aktivne sastojke koji su prije svega protiv starenja, ali to ne znači da su djelotvorniji od dnevnih krema. Oboje igraju važnu ulogu u njezi kože lica, samo u različite svrhe. Stoga, ne zaboravite da uvrstiti oboje u svoju rutinu i ostvarite besprijekornu kožu lica!