NOVA SAZNANJA O STARENJU KOŽE

By Dr. Dinko Kaliterna In Blog Posted 20.2.2019.

U svijetu gdje ljepota i fizički izgled sve više dobivaju na važnosti, industrija ljepote stalno napreduje i donosi nam nove načine kako bismo spriječili starenje i oštećenja kože. U nastavku pročitajte kojI su najnoviji rezultati istraživanja iz područja njege kože, i kako ih možete primjeniti u svakodnevnoj rutini.


ONEČIŠĆENJE OKOLIŠA ŠTETI KOŽI

Bezbrojne su studije pokazale da onečišćenje može pridonijeti prijevremenom starenju kože. Istraživanje jednog kozmetičkog branda u Meksiku i Kini pokazalo je smanjenje hidratacije i povećanu proizvodnju sebuma među sudionicima koji su prekomjerno izloženi zagađenju. Također je poznato da agresori uzrokuju bojenje kože i smeđe mrlje.


Kao da zagađenje samo po sebi nije dovoljno loše, ima dvostruki učinak na kožu u kombinaciji s UV zrakama. Kada je povezan s izlaganjem suncu, šteta od onečišćenja pretvara se u ono što je poznato kao “foto-zagađenje”   izazivajući oksidativni stres u tijelu i ubrzavajući proces starenja. Oksidativni stres se događa kada količina štetnih slobodnih radikala u koži smanjuje sposobnost kože da se pravilno popravi, oštećujući naše stanice, proteine, pa čak i naš DNA (gene).

Stručnjaci kažu: „Naš životni stil može značajno utjecati na to kako onečišćenje utječe na našu kožu. Kao i UV zrake, dim cigarete također može uzrokovati ovaj “dvostruki učinak”, kombinirajući se s onečišćenjem koje oštećuje kožu.”

Kako možemo pomoći u borbi protiv znakova zagađenja?

Kada je riječ o oštećenjima uzrokovanim UV zračenjem ili onečišćenjem, prilagođavanje njege i prehrane može zaista pomoći u poboljšanju pojave simptoma. Uporaba kvalitetne hidratizirajuće kreme je nužna, jer će stvoriti barijeru između vaše kože i slobodnih radikala i drugih zagađivača.Također, u svrhu zaštite preporučuje se nanošenje kreme za sunčanje na područje lica i vrata i dodatni unos vitamina C.

JAVOROV SOK POMAŽE U PREVENCIJI BORA

Javor stabla nam pružaju sok iz kojeg se proizvodi javorov sirup. Istraživači su sada otkrili da nam drveće može pružiti još više! Ekstrakt iz javorovog lišća zapravo može spriječiti nastanak bora. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Rhode Island koji su predstavili svoj rad na 256. nacionalnom sastanku i izložbi Američkog kemijskog društva u Bostonu pronašli su prednosti koje nude lišće javora. Postoje povijesni zapisi o ljekovitom korištenju javorovog lišća koje su koristili Indijanci, objasnila  je glavna istraživačica projekta. Rekla je da su Indijanci koristili crveno lišće javora u tradicionalnim medicinskim sustavima.


Elastičnost kože se  održava posebnim proteinima koji se nazivaju elastin. Kada koža stari, nastaju bore, jer enzim pod nazivom elastaza razgrađuje elastin. Tim istraživača  pokušao je saznati mogu li ekstrakti listova javorovog lista mogu zaustaviti enzim elastazu. Utvrđeno je da sastav javorovog soka ne samo da sprečava bore, već i štite kožu od upale i uklanjaju tamne mrlje, pigmentacije i pjege. Istraživači su ga nazvali “botoksom na biljnoj bazi” koji se može primijeniti na kožu i ne mora se ubrizgavati kao Botox. Ovo je vijest koja će svakako obradovati ljubitelje prirodnih proizvoda!

HIJALURON KAO ANTIOKSIDANS


Sigurno ste čuli za brojne prednosti hijaluronske kiseline i za njezine blagtvorne učinke na kožu, ali nova istraživanja pokazala su da, osim toga, hijaluron može poslužiti i kao antioksidans. To znači da se može biti  štit protiv slobodnih radikala, nastalih zbog zagađenja i drugih vanjskih čimbenika. Budući da vlažnost kože znatno opada sa starenjem, što dovodi do pojave bora i grublje teksture kože, nužno je uvrstiti hijaluron u redovitu anti-aging njegu.

KREME ZA SUNČANJE USPORAVAJU STARENJE KOŽE


Osim što štite od štetnog UV zračenja i smanjanju rizik od raka kože, kreme za sunčanje pomaži ii u borbi protiv bora! Nova studija pokazuje da redovito korištenje krema za zaštitu od sunca štiti od fotomoderacije: pojava bora, pigmentacija i gubitak elastičnosti uzrokovano izlaganjem ultraljubičastom zračenju sunca.

Iako oni možda nisu šokantni, nalazi – australskih istraživača – su prvi koji kvantificiraju svojstva protiv starenja krema za sunčanje.  Površina kože odražava sunčeva oštećenja na dubljoj koži, posebno na elastična vlakna i kolagen.

Stoga, u borbi protiv starenja ne zaboravite na kreme za sunčanje, iskoristite njihove brojne prednosti za Vašu kožu!