Kako pronaći odgovarajuću kremu za svoje lice?

By Dr. Dinko Kaliterna In Blog Posted 18.3.2019.

Lijepo i njegovano lice san je svake žene, stoga ne čudi kako je upotreba kreme postala sastavni dio dnevne njege kože lica. Ponuda je toliko široka, da pronalazak idealne kreme može biti prava lutrija.

Jeste li ikada isprobali neki novi, “odličan” proizvod za lice,  a da je vašu kožu učinio još i gorom? Onda taj proizvod vjerojatno nije namijenjen vašem tipu kože. Bilo da želite zaustaviti znakove starenja, ukloniti akne ili samo hidratizirati svoju kožu – odabir idealnog proizvoda za njegu lica može biti pravi izazov!

Nanosimo pogrešne proizvode na svoje lice puno češće nego što mislimo, tako da ako ste primijetili pogoršanje nakon korištenja određenih krema, možda je vrijeme za promjene.

Obraćajte pažnju na sastojke proizvode koje kupujete. Tražite prirodne proizvode koji sadržavaju kolagen, brojne vitamine i minerale. Osim toga, postoji još nekoliko stavki koje trebate uzeti u obzir  pri kupovini kreme za njegu lica.

Određivanje svog tipa kože

Ovo je najvažniji korak pri odabiru proizvoda za njegu lica! Određeni tipovi kože zahtijevaju posebnu njegu, a svaka krema na tržištu namijenjena je nekom od njih. U nastavku otkrijte koji je vaš tip kože i kako ga njegovati.

Suha koža
Ako povremeno osjećate zatezanje kože ili svrbež, pogotovo nakon čišćenja, onda imate suhu kožu. Važno je razlikovati suhu kožu i dehidriranu kožu. Suha koža je tip kože uzrokovan nedovoljnim lučenjem ulja u koži, dok je dehidrirana koža uzrokovana trenutačnim manjkom vode do kojeg dolazi zbog utjecaja okoliša, klime ili premalim unosom tekućine.

Izbjegavajte proizvode na bazi alkohola i sulfata koji uklanjaju prirodna ulja iz vaše kože. Također, pokušajte se ne tuširati vrlo vrućom vodom jer ona narušava vlagu kože. Ako u svom domu koristite grijalice razmislite o kupovini ovlaživača za dom ili spavaću sobu.

Masna koža

Ako je vaša koža sjajna, ili uočavate višak ulja na licu, vratu, ramenima ili leđima, onda je ovo vaš tip kože. Pore vam izgledaju mnogo veće, ili lako dolazi do njihovog začepljenja što dovodi do mitesera, bubuljica ili akni.

Ali, ne očajavajte, dobra vijest je da vlaga iz masne kože može spriječiti nastanak bora! Od proizvoda izbjegavajte ona sredstva koja se baziraju na ulju – to mogu biti sredstva za skidanje šminke, hidratantne kreme ili šminka. Vaša koža može podnijeti samo određenu količinu vlage, zbog čega se ostatak zadržava na površini i uzrokuje taj neželjen sjaj i masnoću.

Mješovita koža

Ovaj naziv je dobila jer je ona kombinacija dva tipa kože. Može biti nezgodna za tretiranje jer zahtjeva rješavanja dva različita problema. Primjerice, vaša koža može biti masna na području čela, nosa i brade, a na području obraza i čeljusti suha.

U tom slučaju, vaš cilj  je – ravnoteža. Pokušajte ne nanositi istu njegu na čitavo lice, već na suho područje nanosite one za hidratizaciju dok na masne dijelove nanosite one proizvode koji su namijenjeni tretiranju masne kože.

Normalna koža

Vaša koža je poprilično ujednačena, povremeno masna ali ne previše. Možda iskusite suhoću i bubuljice ali ona ubrzo nestaju. Iritacije na proizvode su rijetke. Čestitke, imate normalan tip kože!

Ona je najlakša za tretiranje, ali je nažalost i ujedno tip kože koja prva ima vidljive znakove starenja. Stoga, ne zaboravite uključiti anti-age proizvode u svoju njegu, i to već u kasnim 20-ima za učinkovitu prevenciju.

Osjetljiva koža

Ako često osjećate nadraženost kože, upaljenost, svrbež ili crvenila, onda je ovo vaš tip kože. Izbjegavajte proizvode sa sintetičkim mirisima, bojama i  snažnim kemikalijama.

Sve što sadržava lako zapaljive sastojke može izazvati alergiju ili iritaciju. Najbolje je pridržavati se osnovnih sastojaka, primjerice nekoliko dana koristiti kokosovo ulje umjesto hidratantne kreme.

Godišnje doba

Obratite pažnju na vrijeme. U  vrućim ljetnim mjesecima, odaberite laganiju varijantu, dok je za vrijeme zime vašoj suhoj koži potrebna veća hidratacija nego ostatak godine.

Ne zaboravite na zaštitu od sunca

Bez obzira na godišnje doba, ne zaboravite nanijeti kremu za zaštitnim faktorom. Zaštita od sunca je izuzetno važna za process starenja I zdravlje kože, I to je stvar koja se s godinama ne mijenja.

Pronađite hidratiziraju proizvod sa zaštitnim faktorom kojeg ćete svakodnevno nanositi na svoje lice, vrat i dekolte.

Redovite posjete dermatologu

Koža se može mijenjati u skladu sa sezonama, zbog promjene lokacije i nažalost, s godinama. Najčešće, koža s godinama postaje sve više sklona suhoći, tako da iako je vaša rutina krema za „normalnu“ ili možda „masnu“ kožu nekoć djelovala, vjerojatno ćete morati promijeniti proizvode nakon nekoliko godina korištenja.

Stoga je važno redovito posjećivati dermatologa kako biste na vrijeme utvrdili potencijalnu promjenu tipa kože. Ako pogriješite s proizvodom, to može rezultirati raznim iritacijama, presušivanjem ili zamašćivanjem kože što može još više naglasiti bore i akne.